Przedszkole w Pieńsku
Jadłospis
JADŁOSPIS DEKADOWY
DATA |
I ŚNIADANE Kącik kulinarny 8:30 |
I DANIE OBIADOWE 11:30 |
II DANIE OBIADOWE 13:40
|
30.01.2023 Poniedziałek
|
Chleb pszenny z masłem śmietankowym (1p,7) Ser żółty, pomidor( 7)
Kawa zbożowa( 1p 7)
Marchewka do przegryzki |
Zupa kalafiorowa (9)
Chleb mieszany, z masłem śmietankowym (1p,ż ,7,3) rzodkiewka, wędlina podsuszana z beczki podlaska, jajko (6,1p)
Woda lub herbata
|
Makaron z jabłkiem i cynamonem (7)
Kompot z owoców leśnych
Banan |
31.01.2023 Wtorek
|
Bułka mieszana z masłem Zupa mleczna zacierka(1p,1ż,7)
Winogrono Woda lub herbata do picia |
Zupa fasolowa(9)
Chleb mieszany z masłem (1p,ż,7)wędlina drobiowa, pomidor, ogórek
Woda z miętą |
Danie chińskie z pędami bambusa w sosie pomidorowym z kolorowym mixem papryk, mięso drobiowe ryż(1p)
Kompot z owoców mrożonych Jogurt(7) |
01.02.2023 Środa |
Chleb kukurydziany z masłem (1p)
Twarożek ze szczypiorkiem (7)
Kakao(7)
Biała rzodkiew
|
Zupa gulaszowa z mięsem(9)
Chleb żytni z masłem(1ż,7) ogórek zielony, ser żółty(7)
Woda lub herbata owocowa
|
Kopytka, kapusta kiszona zasmażana (1p,3)
Kompot z owoców mrożonych
Pomarańcza
|
02.02.2023 czwartek |
Bułka kielecka z masłem śmietankowym(1p,7) Jogurt naturalny, nasiona dyni, słonecznika, sezamu (7,11),rodzynki, żurawina
Mleko(7) Kiwi |
Zupa z zielonego groszku (9)
Chleb mieszany z masłem (1p,ż,7), serek topiony(7) porcja pomidora ze szczypiorkiem
Woda z cytryną |
Kotlet mielony (3,1p) Ziemniaki z koperkiem Mizeria z jogurtem(7)
Kompot z owoców mrożonych
Jogurt do picia(7)
|
03.02.2023 piątek |
Chleb orkiszowy z masłem (1o. ,7)ogórek zielony Kiełbasa na gorąco(6,1,10)
Kawa zbożowa(1p,7)
Liść cykorii |
Zupa z krupnik z kaszy pęczak (9) Chleb pszenny z masłem śmietankowym (1p ,7) kiełbasa żywiecka(6,1p,)pomidor serek żółty gouda(7)
Woda z cytryną
|
Ryba w sosie koperkowym (4,1p,3) Surówka z kapusty pekińskiej Ziemniaki z koperkiem
Kompot z owoców mrożonych
Pomarańcza, mandarynka |
INTENDENT ZASTRZEGA SOBIE WPROWADZENIE ZMIAN W JADŁOSPISIE ZWIĄZANYCH Z NAZWĄ I SKŁADEM WĘDLIN ORAZ OWOCÓW
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym
uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał
świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z
alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer alergenu jaki zawiera.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
3.JAJA - i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
4.RYBY - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. ORZECHY - ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
orzechy brazylijskie i ich pochodne )
9. SELER - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12..DWUTLENEK siarki -jako substancja konserwująca
13.ŁUBIN -produkty pochodne ,wypełniacz niektórych produktów,dodawany do niektórych mąk
14. MIĘCZAKI - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | |
---|---|
Data utworzenia: | 2017-09-25 |
Data publikacji: | 2017-09-25 |
Osoba sporządzająca dokument: | |
Osoba wprowadzająca dokument: | |
Liczba odwiedzin: | 15716 |